Oto lista 44 najlepszych produktów o wysokiej zawartości białka i niskiej zawartości węglowodanów, które mogą wspomóc Twoją dietę i zdrowie, według dietetyków:
Najlepsze Produkty Wysokobiałkowe i Niskowęglowodanowe: Przewodnik Dietetyczny
Chociaż węglowodany mogą mieć złą sławę, nie wszystkie należy traktować jako szkodliwe i eliminować z diety. W rzeczywistości, niektóre rodzaje węglowodanów są znacznie lepsze od innych. Węglowodany złożone, takie jak proso, ciecierzyca i owies, są wartościowym elementem zdrowej diety, podczas gdy proste węglowodany obecne w kupowanych ciasteczkach i ciastach mogą szybko podnieść poziom cukru we krwi i nie zapewniać długotrwałego uczucia sytości.
Idealnym rozwiązaniem jest połączenie wysokobiałkowych i niskowęglowodanowych produktów, które nie tylko zaspokoją głód, ale także wspomogą zdrową dietę, szczególnie jeśli stosujesz dietę ketonową lub niskowęglowodanową. Białko przemieszcza się przez żołądek wolniej niż węglowodany i tłuszcze, co przyczynia się do uczucia sytości. Jest to niezwykle ważny makroskładnik dla budowania mięśni i przyspieszenia metabolizmu.
Czym są produkty wysokobiałkowe i niskowęglowodanowe?
Dietetyk, wyjaśnia, że produkty kwalifikujące się jako wysokobiałkowe i niskowęglowodanowe to te, które zawierają co najmniej tyle białka, co węglowodanów netto (obliczonych poprzez odjęcie ilości błonnika od całkowitej liczby węglowodanów). Wszystko poniżej 100 gramów węglowodanów netto dziennie jest uważane za odpowiednie. Węglowodany netto to liczba węglowodanów, które organizm może strawić i wykorzystać jako energię.
Oto lista 44 produktów wysokobiałkowych i niskowęglowodanowych, które warto mieć pod ręką:
Mięso i Drób
Pierś z kurczaka (bez skóry)
- 165 kcal, 3.6 g tłuszczu, 0 g węglowodanów, 31 g białka
Pierś z indyka (bez skóry)
- 135 kcal, 1.5 g tłuszczu, 0 g węglowodanów, 30 g białka
Chuda wołowina (polędwica)
- 250 kcal, 15 g tłuszczu, 0 g węglowodanów, 26 g białka
Schab wieprzowy (chudy)
- 242 kcal, 14 g tłuszczu, 0 g węglowodanów, 27 g białka
Jagnięcina (chuda)
- 206 kcal, 9 g tłuszczu, 0 g węglowodanów, 29 g białka
Królik
- 173 kcal, 8 g tłuszczu, 0 g węglowodanów, 27 g białka
Dziczyzna (sarnina)
- 158 kcal, 3 g tłuszczu, 0 g węglowodanów, 30 g białka
Ryby i Owoce Morza
Łosoś (dziki)
- 206 kcal, 13 g tłuszczu, 0 g węglowodanów, 20 g białka
Tuńczyk (w wodzie)
- 132 kcal, 0.8 g tłuszczu, 0 g węglowodanów, 29 g białka
Pstrąg
- 189 kcal, 8 g tłuszczu, 0 g węglowodanów, 26 g białka
Dorsz
- 82 kcal, 0.7 g tłuszczu, 0 g węglowodanów, 18 g białka
Makrela (atlantycka)
- 305 kcal, 25 g tłuszczu, 0 g węglowodanów, 19 g białka
Krewetki
- 99 kcal, 0.3 g tłuszczu, 0.2 g węglowodanów, 24 g białka
Ostrygi
- 68 kcal, 2 g tłuszczu, 4 g węglowodanów, 7 g białka
Przegrzebki
- 111 kcal, 0.8 g tłuszczu, 5.4 g węglowodanów, 20 g białka
Małże
- 86 kcal, 1.5 g tłuszczu, 3.7 g węglowodanów, 12 g białka
Produkty Mleczne
Grecki jogurt (niskotłuszczowy)
- 59 kcal, 0.4 g tłuszczu, 3.6 g węglowodanów, 10 g białka
Ser wiejski (niskotłuszczowy)
- 98 kcal, 2.7 g tłuszczu, 3.4 g węglowodanów, 11 g białka
Ser mozzarella (niskotłuszczowy)
- 280 kcal, 17 g tłuszczu, 3 g węglowodanów, 28 g białka
Ser cheddar
- 403 kcal, 33 g tłuszczu, 1.3 g węglowodanów, 25 g białka
Ser feta
- 264 kcal, 21 g tłuszczu, 4.1 g węglowodanów, 14 g białka
Ser parmezan
- 431 kcal, 29 g tłuszczu, 3.2 g węglowodanów, 38 g białka
Kefir (niskotłuszczowy)
- 40 kcal, 0.7 g tłuszczu, 4.9 g węglowodanów, 3.3 g białka
Jaja i Produkty Sojowe
Jaja
- 155 kcal, 11 g tłuszczu, 1.1 g węglowodanów, 13 g białka
Białka jaj
- 52 kcal, 0.2 g tłuszczu, 0.7 g węglowodanów, 11 g białka
Tofu (twarde)
- 144 kcal, 8.7 g tłuszczu, 2.3 g węglowodanów, 15 g białka
Tempeh
- 193 kcal, 11 g tłuszczu, 9.4 g węglowodanów, 19 g białka
Nasiona i Orzechy
Nasiona chia
- 486 kcal, 30.7 g tłuszczu, 42.1 g węglowodanów, 16.5 g białka
Nasiona lnu
- 534 kcal, 42.2 g tłuszczu, 28.9 g węglowodanów, 18.3 g białka
Nasiona konopi
- 553 kcal, 48.8 g tłuszczu, 8.7 g węglowodanów, 31.6 g białka
Nasiona dyni
- 559 kcal, 49.1 g tłuszczu, 10.7 g węglowodanów, 30.2 g białka
Migdały
- 579 kcal, 49.9 g tłuszczu, 21.6 g węglowodanów, 21.2 g białka
Orzechy włoskie
- 654 kcal, 65.2 g tłuszczu, 13.7 g węglowodanów, 15.2 g białka
Orzechy nerkowca
- 553 kcal, 43.8 g tłuszczu, 30.2 g węglowodanów, 18.2 g białka
Pistacje
- 562 kcal, 45.8 g tłuszczu, 27.2 g węglowodanów, 20.6 g białka
Warzywa i Inne Produkty
Szpinak
- 23 kcal, 0.4 g tłuszczu, 3.6 g węglowodanów, 2.9 g białka
Brokuły
- 34 kcal, 0.4 g tłuszczu, 6.6 g węglowodanów, 2.8 g białka
Brukselka
- 43 kcal, 0.3 g tłuszczu, 8.9 g węglowodanów, 3.4 g białka
Kalafior
- 25 kcal, 0.3 g tłuszczu, 4.9 g węglowodanów, 1.9 g białka
Szparagi
- 20 kcal, 0.1 g tłuszczu, 3.9 g węglowodanów, 2.2 g białka
Jarmuż
- 35 kcal, 1.5 g tłuszczu, 4.4 g węglowodanów, 2.9 g białka
Fasola edamame
- 121 kcal, 5.2 g tłuszczu, 8.9 g węglowodanów, 11 g białka
Soczewica
- 116 kcal, 0.4 g tłuszczu, 20.1 g węglowodanów, 9 g białka
Ciecierzyca
- 164 kcal, 2.6 g tłuszczu, 27.4 g węglowodanów, 8.9 g białka
Podsumowanie
Te produkty są doskonałym źródłem białka i innych niezbędnych składników odżywczych, co czyni je idealnymi dla osób dbających o zdrową, zrównoważoną dietę o niskiej zawartości węglowodanów. Włączenie ich do codziennego menu może wspomóc odchudzanie, budowanie mięśni i ogólną poprawę zdrowia. Pamiętaj, że kluczem do sukcesu jest zróżnicowana dieta i umiejętne łączenie składników odżywczych.